Linux’a bir c derleyicisinin nasıl kurulacağına dair bilgi edinmeye başlamadan önce, bugün piyasada birçok derleyici türü olduğunu anlamalıyız. C derleyicisinin nasıl kullanılacağını öğrenmek isteyen çoğu kişi, birçok Microsoft uyumlu derleyiciden birini tercih edecektir. Microsoft Derleyici, mevcut çeşitli derleyiciler arasında en popüler olanıdır. Linux kullanıcıları için kullanılabilen bir başka popüler derleyici türü, Açık Kaynak Projesi’nden thelibre derleyicisi olan Unix Derleyicisi ve Linux Çekirdek Derleyicisi’dir. Bu programların her biri çeşitli şekillerde farklıdır ve her biri benzersiz özellikler kümesiyle birlikte gelir. Her derleyici türü, yazılım uygulamaları oluşturmak için bunları kullanan programcılar tarafından gerekli olan farklı bir kitaplık ve bileşen kümesine sahip olacaktır.
Linux’a bir c derleyicinin nasıl yükleneceği söz konusu olduğunda bu farklı c derleyici seçenekleri arasındaki en büyük farklardan biri, Microsoft’un yazılımını yalnızca ürünleriyle kullanılacak şekilde tasarlamış olmasıdır. Bu, Linux sisteminizde Microsoft Derleyicisi’ni kullanmayı planlıyorsanız, diğer kullanılabilir derleyicilerden bazılarını kullanamayabileceğiniz anlamına gelir. Bunun nedeni, Microsoft’un yalnızca yazılımıyla çalışan ürünlerini tasarlama biçimidir. Sonuç olarak, Microsoft Derleyicisi’ni Linux sisteminize yüklemek istiyorsanız, Microsoft İşletim Sistemi ile çalışmak üzere tasarlanmış bir paket bulmanız gerekir.
Linux’a bir c derleyicisinin nasıl kurulacağını öğrenirken, ne tür programlar oluşturmak istediğinizi de belirlemeniz gerekir. Tüm programlar oluşturulmak için c derleyicileri gerektirirken, tüm c derleyicileri eşit oluşturulmaz. Bazı programlar sisteme yalnızca bir tür c derleyicisi yüklenmesini gerektirirken, diğerleri Linux işletim sistemine birkaç farklı c kitaplığı türü yüklenmesini gerektirir. Bir dizi farklı programlama dili kullanan veya çok bellek verimli büyük bir program oluşturmayı planlıyorsanız, genellikle diğer seçeneklerden daha iyi performans gösterdikleri için Intel tabanlı bir c derleyici satın almayı incelemelisiniz.
GCC’yi Linux’a Kurmak
GCC veya GNU Derleyici Koleksiyonu, 1980’lerden beri Linux’un kendisinden önce var olmuştur. Yalnızca C programlarını derlemekle kalmaz, aynı zamanda C++, Objective-C, Objective-C++, Fortran, ADA ve Go’yu da işler. Linux çekirdeği de dahil olmak üzere birçok açık kaynaklı proje hala ona güveniyor.
Debian ve Ubuntu’da gerekli C kitaplıklarıyla birlikte GCC’yi kurmak için build-essential paketini kurun :
sudo apt install build-essential
Fedora ve diğer RPM tabanlı dağıtımlarda:
sudo dnf install gcc
Ve Arch Linux’ta:
sudo pacman -S gcc
Başka herhangi bir dağıtımda, genellikle “GCC” için arama yapabilirsiniz ve sisteminiz için bir paket bulacaksınız. Bu Clang için de geçerli.
Ünlü “Merhaba, Dünya!” gibi basit bir C programını derlemek için, onu kaydettiğiniz dizine gidin ve aşağıdaki komutu çalıştırın:
gcc hello.c…burada merhaba.c programınızın adıdır.
Program doğruysa, GCC derlenmiş dosyayı geçerli dizinde a.out olarak çıkaracaktır . Çalıştırmak için şunu yazın:
./a.out
Clang’ı Linux’a Kurmak
Bloktaki daha yeni çocuk, Apple, ARM, Sony, AMD ve diğerleri tarafından LLVM derleyicisinin ön yüzü olarak geliştirilen Clang derleyicisidir. Apple, macOS için Xcode geliştirme ortamı için derleyici olarak kullanır.
Clang, performansı artırırken GCC ile uyumluluğu hedefler. Popülerdir çünkü geliştiricilerin değişiklik yaptıklarında kaynak kodlarını yayınlamalarını gerektirmeyen Apache 2.0 Lisansı altında lisanslanmıştır.
Paket yöneticinizi kullanarak Clang’ı yükleyebilirsiniz. Debian ve Ubuntu’da, clang paketini kurmanız yeterlidir :
sudo apt install clang
Fedora/CentOS’ta:
sudo dnf install clang
Arch tabanlı dağıtımlara Clang yüklemek için:
sudo pacman -S clang
Derleme, GCC ile aynı şekilde çalışır:
clang hello.c
Artık Linux’ta C Programlarını Derleyebilirsiniz
İster C öğreniyor olun ister deneyimli bir C programcısı olun, Linux için iki büyük C derleyicisini kolayca kurabilirsiniz: GCC ve Clang.
C programlamayı keşfetmek istiyorsanız, işte size bir başlangıç sağlayacak dil hakkında bazı ipuçları.