Microsoft’un Windows’tan kaldırdığı harika yeni özellikleri hepimiz biliyoruz. Pano, Başlat Menüsü, Microsoft Reader ve daha fazlası. Ancak, nelerden kurtulduklarının farkında değilseniz, öğrenmek için kesinlikle bu makaleyi okumak isteyeceksiniz. Her şeyden önce, yeni işletim sisteminin dışında kalan tüm özelliklerin neden kaldırıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Nedeni basit: verimlilik.
Microsoft daha üretken bir kullanıcı deneyimi oluşturmak istiyor. Artık her yeni uygulama veya dosya açmak istediğinizde başlat menüsü kısayollarını tıklatmak zorunda değilsiniz. İnternet’e yüklediğiniz dosyaların güvenli olup olmadığı konusunda daha fazla endişelenmenize gerek yok, çünkü Windows artık çevrimiçi dosyalarınızı kontrol etmek için yerleşik bir araca sahip. Aynı durum birden çok uygulamayı çalıştırmak için de geçerlidir. Sadece görevinizi kolaylaştırmak için birkaç farklı yazılım programı aracılığıyla internete bağlanma konusunda endişelenmenize gerek yok. Windows gezgini ile tümleşik Windows ile, zaten her şeyi otomatik olarak işleyebileceğinden bunu yapmanıza gerek yoktur.
Ayrıca kaldırılan bir başka harika özellik de yerleşik web tarayıcısıdır. Artık Internet Explorer’ı yüklemek ve karşıdan yüklemek zorunda değilsiniz. Bu Windows özelliği başlangıçta Macromedia ve daha sonra Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Bu daha sonra Windows 95’te Windows’a eklendi, ancak Disk Temizleme ve geçici internet depolama gibi diğer daha az popüler özelliklerle birlikte kaldırıldı. Bu özellikler Microsoft tarafından işe yaramaz olarak kabul edildi ve sonunda Windows’tan tamamen kaldırıldı.
Microsoft’un en yeni işletim sistemine hangi yeni özelliklerin eklendiğini elbette biliyoruz ama merak ediyor olmalısınız; Windows 10’dan hangi özellikler baltayı alacak? Bugün Windows 11’i keşfedeceğiz ve kaldırılacak tüm özellikleri derleyeceğiz.
1. İnternet Gezgini
Microsoft nihayet Windows 11’de bir zamanlar titan olan Internet Explorer’ı kaldıracak. Microsoft daha önce Windows 10 20H2’de ve daha sonra 2022’de Internet Explorer desteğini sonlandıracağını duyurmuştu. Ancak, hala Windows 8/8.1 kullanıyorsanız, o zaman şunları yapabilirsiniz: Microsoft’un eski tarayıcısını kullanın.
Eski Internet Explorer’ın üzücü bir şekilde değiştirilmesinden Windows 10’da Google Chrome’dan daha iyi performans göstermesine kadar, Windows 10’da Microsoft Edge’in gelişimine de tanık olduk; Edge dikkat çekici bir şekilde zirve yaptı. Windows 11, Internet Explorer’ı resmi olarak ayrı bir tarayıcı olarak dahil etmese de, Microsoft Edge’de IE Modunun bir parçası olarak mevcut olmaya devam edecek.
2. Cortana
Microsoft, Cortana için sahip olduğu vizyonu hiçbir zaman tam anlamıyla gerçekleştiremedi ve Windows 11 ile Microsoft, Cortana’yı kullanıcılarına zorlamayı sonunda bırakacak. Ancak, Windows 11’i kurarken Cortana’nın sinir bozucu sesini duymanın acı deneyiminin tekrarını istemiyorsanız, dualarınız cevaplandı.
Windows 11 artık ilk önyükleme deneyimine Cortana’yı dahil etmeyecek veya Cortana simgesini görev çubuğuna sabitlemeyecek. Ancak, Windows 10 Cortana uygulamasıyla aynı işlevselliğe sahip ayrı bir Windows uygulaması olarak mevcut olmaya devam edecek.
3. Tablet Modu
Bir masaüstü kullanıcısıysanız, Tablet Modunu hiç duymamış olma ihtimaliniz çok yüksektir. Ancak, bir Windows tablette etkinleştirildiğinde, Tablet Modu, Windows 10 kullanıcı arabirimini daha tablet dostu olacak şekilde değiştirir.
Tablet modu, Windows 11’de resmi olarak geçersiz olsa da Microsoft, Windows 11’de klavyesiz dokunmatik cihazlar için gelişmiş işlevsellik ve yetenek içereceğini onayladı.
4. Hızlı Durum
Windows 10’da Hızlı Durum, seçilen uygulamalardan gelen bildirimleri doğrudan kilit ekranında görmenize olanak tanır. Ne yazık ki Microsoft, Windows 11’in artık Hızlı Durum özelliğine sahip olmayacağını duyurdu. Ancak, kaldırılan Hızlı Durum ile benzer işlevler sağlamak için masaüstü pencere öğelerinin Windows 11’e geri dönmesini bekliyoruz.
5. Ayarlanabilir Başlat Menüsü
Windows 10’daki Başlat menüsü çok dinamik ve özelleştirilebilir. Ancak Windows 11’de durum böyle olmayacak (en azından şimdilik).
Microsoft, Windows 11’de Başlat menüsünü masaüstünüzün ortasına taşıdı, ancak yeniden konumlandırabilirsiniz. Ayrıca, Windows 11 Başlat menüsünün boyutunu ayarlayamazsınız ve şu anda görev çubuğunu yeniden boyutlandırmanın tek yolu bir Windows Kayıt Defteri ayarıdır.
Ancak yine de uygulamaları ve web sitelerini doğrudan Başlat menüsüne sabitleyebileceksiniz.
Canlı Fayans
Ayrıca, Canlı Kutucuklar da en son Windows 11 derlemesinde kullanılmamaktadır; adlı gruplar ve uygulama klasörleri de kaldırıldı. Yine widget’lar ve diğer sabitlenmiş uygulamaların yerlerini alması bekleniyor.
6. Görev Çubuğundaki Değişiklikler
Windows 11, genel kullanıcı arabiriminde birçok değişiklik içeriyor ve yeniden tasarlanan görev çubuğu önemli bir yükseltme. Görev çubuğu artık yalnızca ekrana yerleştirilebilir ve Kişiler simgesi de kaldırılmıştır. Bireysel uygulamalar da artık görev çubuğunu özelleştiremez ve bazı Windows 10 sistem tepsisi simgeleri artık Windows 11’de görünmeyecektir.
7. Kaldırılan Varsayılan Uygulamalar
Microsoft ayrıca 3D görüntüleyici, Windows 10 için OneNote, Paint 3D ve Skype’ın artık Windows 11’de önceden yüklenmiş olarak gelmediğini duyurdu. Bunun yerine, bu kullanıcılar bu uygulamaları Mağaza aracılığıyla indirebilir. Bu varsayılan uygulamalar, Windows 10’dan yükseltme yapan kullanıcılar tarafından kullanılmaya devam edecek.
Windows 11’de Kaldırılan Özellikler
Windows 11 sonunda geldi ve Microsoft’un en yeni işletim sistemini rutin olarak kullanmak için sabırsızlanıyoruz. Windows 11 hakkında hala bilmediğimiz çok şey var, ancak önümüzdeki yıllarda nasıl olacağını görmek için heyecanlıyız.