Fazla Balık Yağının Yan Etkileri Nelerdir? İnsan vücudu inanılmaz. Ancak, sağlıklı kalmak için sürekli desteğe ihtiyacı var. Bu desteğe katkıda bulunabilecek bir besin, omega-3 yağ asitleridir. Bu asitlere vücut, kas aktivitesi ve hücre büyümesi gibi gerekli işlevleri yerine getirebilmek için ihtiyaç duyar, ancak vücudunuz bu yağ asidini kendi başına üretemez.
Neyse ki, omega-3'ler çoğu balık türünde olduğu kadar bazı kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve bitkisel yağlarda da mevcuttur . Ayrıca, doğal kaynaklardan yeterli miktarda omega-3 alamadığınızda vücudunuzun ihtiyaçlarını desteklemek için artan sayıda takviye mevcuttur.
Birçok insan ihtiyaç duyduğu omega-3'leri almak için balık yağı kullanır. Balık yağı almanın bir takım faydaları olsa da, bazı hafif ve bazen utanç verici yan etkiler de üretebilir. İşte balık yağının faydaları, olası yan etkileri ve nasıl güvenli bir şekilde alınacağı hakkında bilmeniz gerekenler.
Balık Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tipik olarak omega-3 yağ asitleri içeren balık yağı, Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın kullanılan takviyelerden biridir. Aslında, 2012 Ulusal Sağlık Mülakat Anketine göre, yetişkinlerin yaklaşık %8'i (18,8 milyon) ve 4-17 yaş arası çocukların %1'i (664.000) önceki 30 gün içinde balık yağı takviyesi almıştır.
Balık yağı alan çoğu insan, balık yağı savunucularının ek teklifleri iddia ettiği sayısız sağlık yararı nedeniyle bunu yapıyor. Bununla birlikte, balık yağının faydaları kadar etkinliği de hala araştırılmaktadır.
Bununla birlikte, balık yağı almak romatoid artrit semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve yüksek dozlarda omega-3 trigliserit seviyelerini azaltabilir .Ekin ayrıca duygudurum bozukluklarını etkilediği, kalp hastalığını önlediği ve göz hastalıklarının ilerlemesini yavaşlattığı söylenmiştir.
Ancak, Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'ne göre, omega-3 takviyelerinin çalışıldığı bu koşulların çoğu için sonuçlar hala yetersiz.
Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), diyet takviyelerinin etiketlerinin 2 g'dan yüksek günlük alım önerileri içermesini yasakladığını da belirtmek önemlidir. Ayrıca günde 3 gr'dan fazla tüketilmemesi konusunda uyardı.
Balık yağı almayı düşünüyorsanız, bu ekin sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için önce bir sağlık kuruluşu ile konuşun. Ayrıca olası yan etkilerin farkında olmalı ve ne kadar aldığınıza dikkat etmelisiniz.
Balık Yağı Kullanmanın Olası Yan Etkileri
Balık yağının bir takım faydaları olduğu söylense de, bazı yan etkilere de neden olabilir. Bu yan etkilerin çoğu hafiftir - ve muhtemelen utanç vericidir - ancak genellikle zararlı değildir. İşte balık yağı takviyesi almanın bazı yaygın yan etkileri.
hoş olmayan tat
Balık yağı, sonuçta, balıktan. Deniz ürünlerinin kokusunun veya tadının hayranı değilseniz, iştah açıcı olmayan bir sıvı balık yağı takviyesi bulabilirsiniz. Bu yan etkiden kaçınmak için, kapsül veya hap şeklinde takviyeler alabilirsiniz, ancak bazı insanlar bu formlardan da balık gibi bir tat bıraktığını bildirmektedir.
Ağız kokusu
Tadına benzer şekilde, bazı insanlar balık yağının nefeslerinin kokusu üzerinde kalıcı bir etki bıraktığını ve bazılarının utanç verici bulduğunu iddia ediyor. Dondurucu kapsüller yardımcı olabilir çünkü midede parçalanması daha uzun sürer. Tek başına almak yerine yemekle birlikte almak da bu olası yan etkiyi en aza indirebilir.
kokulu ter
Önceki iki yan etkiyle aynı şekilde, insanlar balık yağı tüketmenin terlerine fark edilir bir koku verebileceğini söylediler. Çok çalışıyorsanız veya kolayca terleme eğilimindeyseniz, bu yan etkiyi can sıkıcı bulabilirsiniz. Balık yağı takviyesini aldığınız zamanın zamanlamasını değiştirmeyi deneyebilir, böylece egzersiz sırasında daha az fark edilebilir hale gelebilir veya yardımcı olup olmadığını görmek için aldığınız miktarı azaltabilirsiniz.
Baş ağrısı
Bazı insanlar balık yağı almanın bir yan etkisi olarak baş ağrılarını bildirmiştir, ancak araştırmalar omega-3'lerin baş ağrısını hafifletebileceğini de göstermiştir. Aslında, bir balık yağı takviyesi almak, genellikle kronik migreni olan kişiler için bir tavsiyedir. 3 Balık yağı alırken baş ağrısı yaşıyorsanız, bunu bir sağlık kuruluşuna söylemek isteyebilirsiniz.
Göğüste ağrılı yanma hissi
Yağ içeriğinden dolayı balık yağı, özellikle zaten asit reflüsüne yatkınsanız, mide ekşimesini tetikleyebilir. Yemeklerle birlikte balık yağı almak da mide ekşimesi riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu arada, gastroözofageal reflü hastalığı olanlar, balık yağı takviyesi rejimine başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla görüşmelidir.
Mide bulantısı ve Gastrointestinal Rahatsızlık
Konsantre bir yağ formu olan balık yağı, özellikle aç karnına alındığında sindirim sisteminizi bozabilir. Bulantı dahil genel gastrointestinal rahatsızlık, balık yağı almanın yaygın olarak bildirilen bir yan etkisidir. Biraz rahatlama sağlayıp sağlamadığını görmek için takviyeyi yiyecekle birlikte almayı veya ne sıklıkta veya ne kadar aldığınızı azaltmayı deneyin.
İshal
Bir inceleme, balık yağı tüketiminin en yaygın yan etkisinin ishal olduğunu buldu. 4 Yemeklerle birlikte alınması bu yan etkiyi azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak devam ederse, dozunuzu düşürmek iyi bir fikir olabilir. İshalden rahatsız olmaya devam ederseniz, özellikle takviyeleri tavsiye etmişlerse, öneriler için bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Güvenlik ve Önlemler
Çok fazla balık yağı tüketmeye karşı en büyük uyarılardan biri, doğal bir antikoagülan olmasıdır, yani kanın pıhtılaşmasını önler. Bu özellik kanama riskini artırabilir ve kanınızın incelmesine neden olabilir.
Bu nedenle, ne kadar balık yağı aldığınızı ve bunun yanında başka hangi ilaçları aldığınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Balık yağı almadan önce sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için bir sağlık uzmanıyla konuşun. Tükettiğiniz balık yağının diğer ilaçlarınızı ve takviyelerinizi etkilemediğinden emin olmak istersiniz.
Balık yağı almak da deri döküntüsü geliştirmenize neden olabilir. Balıklara veya kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi veya genel duyarlılığı olan herkes bu eki almadan önce bir sağlık uzmanıyla görüşmelidir. Hap şeklinde bile balık yağı alerjik bir yanıtı tetikleyebilir.
Bir Sağlık Uzmanıyla Konuşun
Kanama sorunları geçmişiniz varsa veya kan incelticiler gibi benzer yan etkileri olabilecek ilaçlar kullanıyorsanız, vitamin ve takviye rejiminize balık yağı eklemeden önce bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Balık yağı alırken kızarıklık veya olağandışı semptomlar geliştirirseniz de bir doktora başvurmalısınız. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, balık yağı almanın sizin için doğru olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
Bıkkın Panda'dan Bir Söz
Diyetinize bir balık yağı takviyesi eklediyseniz, balık kokulu nefes ve ter gibi hafif ama can sıkıcı bazı yan etkiler yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Bu yan etkiler rahatsız ediciyse, tükettiğiniz miktarı azaltmayı veya yemekle birlikte almayı deneyebilirsiniz. Bazen onları günde farklı zamanlarda almak bile yardımcı olabilir.
Ayrıca, yan etkileriniz rahatsız ediciyse veya kötüleşiyorsa bir sağlık uzmanıyla konuşmayı unutmayın. Balık yağı almanın sizin için uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilirler.