Curl Linux‘un ne olduğunu bilmeyenler için, basit dosya paylaşımından bir web sunucusuna güç vermeye kadar her şey için kullanılabilecek son derece hızlı, sağlam ve esnek bir komut dosyası veya uygulamadır. Curl ile ilgili en iyi şeylerden biri% 100 ücretsiz olmasıdır, bu nedenle bir RPM paketi şeklinde herkes tarafından kullanılabilir. Curl’i indirmenin birkaç yolu vardır, ancak curl Linux kurulumu için şiddetle önerdiğim bir yol, bir kıvrılma yükleme paketi indirmektir. Bu yöntemi kullanarak kıvrılma kurulumu nispeten hızlı ve kolaydır.
Curl’i yüklemek için yapmanız gereken ilk şeylerden biri kendinize bir kıvrılma yükleme paketi almaktır. Bunu yapmak için, tek yapmanız gereken “curl” için en sevdiğiniz arama motorunda bir arama yapmaktır ve curl indirme programları sunan birkaç web sitesi bulacaksınız. Bir tane bulduğunuzda, indirme düğmesine tıklamanız yeterlidir ve “manuel” kurulumla mı (tavsiye ettiğim şey) veya günümüzde çoğu web sitesinin sunduğu otomatik kurulumla mı gitmek istediğinizi seçebileceğiniz bir sayfaya yönlendirilirsiniz. Curl’i yükleme kararınızı verdikten sonra, daha önce bahsettiğimiz komut satırı kurulumunu çalıştırabilecek veya Linux makinenizin kök dizininden kıvrılma yükleyebileceksiniz.
Linux makinenizin kök dizininden kıvrılma yüklemek, curl paketinizi yüklemenin ve çalışmanın muhtemelen en kolay ve en hızlı yoludur. Bir Linux makinesindeyseniz, bukle paketini elde etmek için aşağıdaki komutu çalıştırarak curl’i yükleyebilirsiniz: curl –depth=depth=sha1 –depth=sha1 verify Yüklemeyi tamamladıktan sonra, daha önce bahsettiğimiz gibi paket yöneticinizden kıvrılma yükleyebileceksiniz. Aklınızda bulundurmanız gereken bir şey, kıvrılma isteğe bağlı bir pakettir. Bu nedenle, yalnızca gerçekten ihtiyacınız varsa yüklemeniz önemlidir, aksi takdirde curl yalnızca diğer programlar için daha iyi kullanılabilecek disk alanını kaplar.
Kıvrılma Komutu Nedir?
Curl başlangıçta bir web sayfasından döviz kurlarının periyodik olarak indirilmesini otomatikleştirmek için geliştirildi. Gerçek zamanlı döviz kurları, IRC kullanıcılarına ABD doları cinsinden İsveç Kronu eşdeğerlerini sağladı. İnsanlar yaygın uygulamalarını kullanmaya başladıkça, kıvrılmanın popülaritesi katlanarak arttı.
Curl, şimdiye kadar var olan en eski ve en popüler açık kaynaklı projelerden biridir. Ad, Müşteri URL’si anlamına gelir ve dünya çapında sayısız sistemde kullanılır. Curl, kullanımını web geliştirme ve hata testi gibi çeşitli uygulamalarda bulur.
Geliştiricilerin komutları manuel olarak yazmaları gerekmez; bunları komut dosyalarında paketleyebilir ve karmaşık işlemleri otomatikleştirmek için kullanabilirler. İşte curl’ün nasıl kullanılacağına dair bazı örnekler.
Linux’ta curl kurulumu
Bu popüler paket çoğu Linux dağıtımında önceden yüklenmiş olarak gelse de, sizinkinde yüklü değilse curl’i kolayca indirebilirsiniz. Makinenize curl yüklemek için aşağıdaki komutları kullanın.
Ubuntu ve Debian’da:
sudo apt install curl
CentOS ve Fedora gibi RHEL tabanlı dağıtımlarda:
sudo yum install curl
Arch Linux’a curl yüklemek için şunu yazın:
sudo pacman -S curl
curl Komutu Nasıl Kullanılır
Curl, tüm komutları için aşağıdaki sözdizimini kullanır:
curl options url
… seçenekler ve url eldeki göreve göre değişir. Seçenek/görevden bahsetmediğinizde Curl, URL’nin kaynak kodunu indirir. En son kıvrılma sürümü, URL’de belirtilmemişse protokolü de tahmin eder ve varsayılan olarak HTTP’ye ayarlar.
Çeşitli işlevsel görevleri gerçekleştirmek için bazı yararlı kıvırma komutları şunlardır:
Curl Kullanarak Dosya İndirin
Kaynakları curl kullanarak belirtilen bir URL üzerinden indirebilirsiniz. Bu komutun kullanabileceğiniz iki bayrağı vardır; -o ve -O .
- -O komut uzak sunucu ile aynı ada sahip geçerli dizinde dosyayı kaydeder.
- -O komutu, diğer taraftan, dosya adını ve konumunu seçmenize olanak sağlar.
İşte bu komutların her ikisine de bir örnek:
curl -O https://cdn.jsdelivr.net/npm/vue/dist/vue.js
Dosya, uzak sunucudaki gibi orijinal adıyla geçerli dizine indirilir.
curl -o newfile.tar.gz http://yourdomain.com/yourfile.tar.gz
Yukarıda belirtilen komutu çalıştırdığınızda, curl dosyayı indirecek ve newfile.tar.gz olarak kaydedecektir . Girdi olarak dosya adını ve dizine giden yolu belirtmeniz gerekeceğini unutmayın.
Curl Kullanarak Kesilen İndirmeyi Sürdürme
Ağ kesintileri veya süresi dolmuş bir bağlantı gibi birden çok nedenden dolayı indirmeler kesintiye uğrayabilir. Kesintiye uğrayan bir indirmeyi sürdürme özelliği, bu tür durumlarda sizi tüm dosyayı yeniden indirme zahmetinden kurtararak yardımcı olur.
Curl kullanarak kesintiye uğramış bir indirmeyi sürdürmek için -C bayrağını -o veya -O ile kullanın.
curl -C -O http://yourdomain.com/yourfile.tar.gz
Curl Kullanarak Birden Çok Dosya İndirme
Curl aracılığıyla aynı anda birden çok dosyayı indirmek için özel bir komut yoktur, ancak benzer sonuçlar elde etmek için -o veya -O bayraklarını aynı komutta birden çok kez kullanabilirsiniz.
Örneğin:
curl -O http://website1.com/file1.iso -O https://website2.com/file2.iso
Yukarıda belirtilen komut, geçerli dizindeki her iki URL’den aynı anda ISO dosyalarını indirecektir.
Bir Web Sayfasının HTTP Başlıklarını Alın
HTTP üstbilgileri, kullanıcı aracısı, içerik türü ve kodlama gibi önemli bilgileri içerir. Bir URL’nin HTTP başlığını -I (büyük harfle yazılmış i, L değil) ve –http2 işaretlerini kullanarak talep edebilirsiniz :
curl -I --http2 https://www.ubuntu.com/
Çıktı:
-I komut gösterileri çeşitli sunucu yazılımı detaylar dahil olmak üzere bilgi, tarih, içerik türü, X-önbellek durumu ve daha fazlası.
Bir Maksimum Aktarım Hızı Belirtin
Dosya aktarımları genellikle bant genişliğinizin çoğunu alır ve başka bir görevi yapmanızı engeller.
Bu sorunu çözmek için curl kullanarak indirmeleriniz için maksimum aktarım hızı belirleyebilirsiniz. Kullanım –limit oranlı bir takip metodu k , m , ya da g değiştirici (O anlamına gelir kilobayt megabayt veya gigabayt) göstermektedir.
Aşağıdaki komut, aktarım hızını 1 MBps ile sınırlandırır:
curl --limit-rate 1m -O https://dl.google.com/go/go1.10.3.linux-amd64.tar.gz
Çıktı:
Dosyaları FTP ve curl ile aktarın
Curl kullanarak herhangi bir FTP sunucusuna erişerek Dosya Aktarım Protokolünü kullanarak dosyaları aktarabilirsiniz. Curl, FTP sunucusuna bağlandıktan sonra dosyaları indirme ve yükleme işlevselliği sağlar.
Bir FTP sunucusuna bağlanmak için aşağıdaki komutu kullanın:
curl -u username:password ftp://ftp.example.com/
…burada kullanıcı adı ve parola , sunucuya giriş yapmak için gerekli bilgilerdir.
Aşağıdaki komutta dosya URL’sini belirterek sunucudan herhangi bir dosyayı indirebilirsiniz:
curl -u username:password -O ftp://ftp.example.com/file.tar.gz
-T bayrağını kullanarak dosyaları FTP sunucusuna da yükleyebilirsiniz :
curl -T newfile.tar.gz -u username:password ftp://ftp.example.com
-T komut FTP sunucusuna belirtilen dosya yükleme bunun ardından.
Curl ile Proxy Kullanma
Curl, HTTPS, HTTP ve SOCKS gibi çok sayıda farklı proxy’yi destekler. Curl kullanarak verileri güvenli bir şekilde aktarmak için bu proxy’leri kullanabilirsiniz.
Curl’de proxy’leri ayarlamak için aşağıdaki komutu kullanın:
curl -x 192.168.44.1:8888 http://linux.com/
-X seçeneği sunucuda 192.168.44.1 üzerinde port 8888 sizi bağlar. Komuttaki proxy ayrıntılarını bağlanmak istediğiniz proxy ile değiştirdiğinizden emin olun. Yukarıda bahsedilen proxy sunucusu kimlik doğrulama gerektirmez, ancak aşağıdaki sözdizimini kullanarak korumalı bir proxy’ye erişebilirsiniz:
curl -U username:password -x 192.168.44.1:8888 http://linux.com/
-U bayrağının yanında iki nokta üst üste ile ayrılmış kullanıcı adı ve şifreyi belirtin .
Sürüm Ayrıntılarını Görüntüle
Bu komut, paketin sürüm bilgisini kontrol etmek istediğinizde kullanışlıdır. Curl sürümünü görüntülemek için –version bayrağını kullanın :
curl --version
Çıktı, kıvrılma versiyonundan, protokollerinden ve özelliklerinden bahsetmelidir.
Linux’ta curl Komutunun Faydalarını Belirleme
Curl, makinenizde veri aktarımını otomatikleştirmek için birçok seçenekle donatılmıştır. Kesilen indirmeleri ve FTP desteğini sürdürme özelliği birçok uygulamada kullanışlıdır.
Bu öğreticideki örnekler, curl komutunu daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için en popüler curl komutlarını ilgili kodlarıyla birlikte göstermeyi amaçlamaktadır.