24 MART 2022 PERŞEMBE
Sözler

Atıf ne demek?

Atıf ne demek?

Atıf Nedir? ve atıf anlamı, bir şeye neyin neden olduğuna karar vermeyi kolaylaştıran şeydir. Bu basit bir fikirdir, ancak birçok insan günlük yaşamlarında uygulamakta zorlanır. Bu yazıda atıfın neden bu kadar önemli olduğunu sizinle paylaşacağım ve uygulamanın dört harika yolunu vereceğim.

Atık Nasıl Çalışır

Atıf nasıl çalışır? İnsanlar doğal olarak nedenlerini kendi eylem ve davranışlarına bağlamak için motive olurlar. Sosyal psikoloji, insanoğlun nedenselliği olaylara ve davranışlara otomatik olarak iç veya dış olarak atfettirdiğini belirtir. Bu süreci tanımlamak için modeller atıf teorisi olarak bilinir.

Örneğin, Joe yanlışlıkla yere bir bardak süt attı. Joe daha sonra katlarına dikkat etmediği ve sütün dökülmesine neden olduğu için suçlanır. Ama ya kimin hatalı olduğunu tespit edebilirsen? Joe katlarını halledseydi, dökülen süt için suçlanmayacaktı, çünkü sızıntıya o sebep olmadı. Şimdi suçlamanın ne kadar yanıltıcı olabileceğini görüyorsunuz.

İnsanların nedeni başkalarına atfettiği birçok başka durum vardır, ancak kimi suçladıklarını gerçekten bilmiyorlar. Bir araba kazası olduğunda, diğer sürücüyü suçlayan birçok insan vardır. Ama kimin için kullanıyorlardı? Kimin hatalı olduğunu bilmiyorlar. Bunun gibi birçok durumda, insanlar tanımadıkları birini suçlarlar, gerçekte, kendi güvensizliklerini karşı tarafa yansıtırlar.

Atık anlamı nedir?

Atıfın ne anlama geldiğini anlamak için nedensellik kavramını araştırmak yararlıdır. Nedensel analiz henri J.M. Nouwen ve Wolfgang K. Schwenker gibi filozoflar tarafından 1970’lerde tanıtıldı. Bir olayın sonraki olayları nasıl etkilediğini incelemenin bir yoludur. Örneğin, bir duvara el izi yakarsanız, bir veya iki hafta sonra ne olacağı zihninizle veya duygularınızla ilgisizdir. Önemli olan duvarın hala bu izi tutup tutmadığı ve hala aynı görünüp görünmediğidir. Nedensel zincirin başlangıcı veya sonu yoktur; sadece baştan sona veya bir eyaletten diğerine gider.

Birçoğumuz, suçlandığımızda, olaya neyin sebep olduğu konusunda sonuçlara varıyoruz. İşe geç kalmak için kendimi suçladığımda, önce neden geç kalabileceğimi açıklamalıyım. O zaman trafik talihsizliğim, köpeğim, kuru köpek mamam, hava durumu ve benzeri dahil olmak üzere geç kalınmama neden olan olayları ve durumları listelemeliyim. Bunlardan biri veya birkaçı nedensel zincirde düşünülmediyse, geç olduğum için suçlanamazım. Ben sadece nedensel zincirin bir parçası olan olaylardan sorumluyum.

Yani, “atıf ne anlama geliyor?” sorusu, “kırmızının ne renk olduğunu nereden biliyorsunuz?” sorusuna çok benziyor. Bir şeyin tam olarak nasıl kırmızı olduğunu bilmeden, gerçekte ne renk olduğunu bilmek imkansızdır. Ne oldukları hakkında kesin bir fikre sahip olmadan dünyadaki nesnelere renkleri atfedemeyiz.

Yani, bir dahaki sefere birisi “atıf ne anlama geliyor?” diye sorduğunda, onlara basit bir açıklama yapabilir ve ne anlama geldiğini düşündüğünüze bağlı olduğunu söyleyebilirsiniz. O zaman sakince uzaklaşabilir ve neyi yanlış yaptığınızı anlamak zorunda kalmadan hayatınızın tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz!

En son gerçekten acele ettiğimde, normalden daha fazla düşünceye sahip olmamı sağlayan ve aynı zamanda atıfın ne anlama geldiğini düşünmeme neden olan bir soru sorma hatasına kapıldım. Yoğun bir otoyolda giderken aniden yolda bir geyik yakaladım ve aniden ürkmüş bir geyik tarafından “Ne görüyorsun?” diye soruldu. Hızlı bir şekilde gördüğüm şeyin yoldaki bir geyik olduğunu ve bir barikata baktıklarını açıkladım. Bu beni ürküttü, çünkü normalde işlek yollarda asla geyik görmüyorum. Atıf ne anlama geliyor?

Geyiğin ne düşündüğü hakkında hiçbir fikrim yoktu çünkü geyik daha önce bir barikat görmemişti ve garip bir ruh halindeydiler. Geyiğin barikata binmeleri biraz daha uzun sürdü ama sonunda oraya vardı. Hayatımdan endişe edildiğimi söylemenin ötesinde gördüklerimi açıklayamam. Polis aracını görünce yavaşlamayan geyik, kendilerine önemli bir mesafe olmasına rağmen doğrudan polis aracına doğru yürümekten çekinmedi. Sürüş kullanıyorsanız ve yolda bir geyikle karşılaşıyorsanız – ister sürüş sırasında ister geçerken ve durdurulmuş olsun- ekstra dikkate almanız ve gördüklerinizi hatırlamanız gerekir.

Atıfın ne anlama gelediği hakkında son bir düşünce. Atıf “bu nedenle” anlamına gelir. Bu, birisi bir şey görürse ve başka bir kişiye atfetirse, diğer kişi bunun olmasına neden olacak bir şey yapmış olmalıdır. Eğer bir şey yapmadılarsa, o zaman o şeyi başka birine atfet, tıpkı bir şey olduğunu görürseniz başka bir kişiye hata atfettiğiniz gibi. Artık ceza adalet sisteminde atıfın neden önemli olduğunu biliyorsunuz.

Hangi zamanlarda atıf yapmalıyım?

Birilerin cümlelerini ve fikirlerini ödünç aldığında onlara atıf yapmak gerekir. Belirli zamanlarda atıf yapmak istemeyebilirsiniz ama bazı durumlarda atıf yapmak çok önemlidir ve zorundasınız. Özellikle ile alıntılar yaptığında atıf yapmak zorunda kalırsınız.

Bu sebepten dolayı birinin ifade ettiği fikir kullandığında, birinin çalışmasına kaynak sağlayınca ve diğer başka birinin çalışması kendi fikirin güçlenmesine yardımcı olmak için atıf yapmalısın ki; Böyle durumda çalışmanı bambaşka bir boyuta taşımayı başarabilirsin.

Atıf örneği nedir?

Dışsal veya durumsal bir atıfta , insanlar bir kişinin davranışının durumsal faktörlerden kaynaklandığı sonucuna varır. Örnek : Maria’nın arabası otoyolda bozuluyor. Arızanın arabalar hakkındaki bilgisizliğinden kaynaklandığına inanıyorsa, içsel bir atıf yapıyor demektir .

Atıf ne demek?

özellikle bir şey atfetme eylemi : bir eserin (edebiyat veya sanat olarak) belirli bir yazar veya sanatçıya atfedilmesi. 2: atfedilen bir nitelik, karakter veya doğru Doğaüstü güçler , tanrıların nitelikleriydi .

Atıf yapmak ne demek TDK?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Göndermek, atıfta bulunmak. “Bu şiirde doğanın güzelliğine atıf yapılmış.” “Mahkeme kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıf yapmış.”

Makaleye atıf nasıl yapılır?

Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.

TDK kaynakçada nasıl gösterilir?

Kurumlar kaynak olduğunda, metinde kısaltması yazılır. Örneğin, Türk Dil Kurumu kaynak olduğunda, metin içerisinde (TDK, 1996: 35) gibi bir kaynak gösterimi olur. Kullanılan tüm kaynaklar, metnin sonunda ayrı bir bölüm halinde yazar soyadlarına göre alfabetik olarak numaralandırılmadan verilmelidir.

Bilgin Panda

Bilgin Panda

Eğlenceli video ve esprileri internetin en diplerinden sizlere ulaştırmaya çalışıyorum. Sistem gereksinimleri için bize sorunuz.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Hakkımızda

Öncelikle websiteme hoş geldiniz. Blogum da makale yazarak dünyanın en şanslı insanı olduğumu düşünüyorum.

Instagram